Gluten Alerjisi ya da Gluten İntoleransı Olarak Geçen Rahatsızlık
Gluten alerjisi ya da gluten intoleransı olarak geçen rahatsızlık, hiç azımsanmayacak sayıda insanın glutene bağlı olarak bedenlerinde geliştirdikleri bir çeşit reaksiyon sonucunda oluşuyor. Hatta çoğu insan gluten alerjisi olduğunun farkına varmadan yaşıyor ve gluten alerjisi belirtileri yaşasa da bunların farklı hastalıkların habercisi olduğunu düşünüyor.
GLUTEN VE ŞEKERİ ABRAHAMSON METODU İLE HAYATINIZDAN ÇIKARTABİLİRSİNİZ.
TEL: 0212 706 1710
Gluten Nedir?
Gluten, özellikle buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Hububat tahılları ile de yakından alakalıdır ve bu nedenle bu tahıllar gluten içerirler.
Gluten Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
En yaygın görülen gluten alerjisi belirtileri depresyon, sinirlilik, yorgunluk ve kilo değişiklikleridir. Sindirim sorunları mide ağrısı, şişkinlik, kabızlık gibi sinyaller veriyor. Çok sık enfeksiyon geçirenler, bağışıklık sistemi çok çabuk bozulanlar belki de gluten intoleransı belirtileri yaşıyor olabilirler. Semptomlar, kemik ya da eklem ağrısı, baş ağrısı ya da yorgunluk şeklinde vücudun diğer kısımlarında da görülebilir. Glutenli gıdaları ayrıca basit karbonhidrat grubunda değerlendirebiliriz yani glisemik indeksinizin yükselmesine neden olur.
Gluten hassasiyetinin olum olmadığına gluten testi yaparak yada semptomları takip ederek anlayabilirsiniz.
Gluten Hassasiyetinin Belirtileri
- Gluten içeren gıdaları (ekmek, unlu gıdalar, buğday vs) yediğinizde şişkinlik hissedersiniz.
- Gün içinde halsizlik yorgunluk.
- Sabahları zor uyanma.
- Sebebi bulunamayan Kas ağrıları.
- Düşük enerji.
Gluten Alerjisi Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Gluten; buğday, çavdar ve arpa bu tahıllardan yapılan ürünlerde doğal olarak bulunan bir proteindir. Dikkat edilecek tek nokta ise; bu tahılları içeren her türlü besini beslenmeden çıkarmaktır. Çölyak veya gluten alerjisi olanlar genelde şanslıdır çünkü iyileşmek için tıbbi ve ilaç tedavilerine ihtiyaçları yoktur ancak sorunlu gıda ya da gıdalardan kaçınmalıdırlar.
Gluten alerjisi farklı tepkiler geliştirir, karın ağrısı bunlardan bazılarıdır. Yenilen gıdaların emilim bozukluğuna neden olması glutenli gıdaların vücudumuzda rahatsız edici tepkimelere neden olur.
Gluten alerjisi, çölyak hastalığı anlamına gelmez, çölyak hastaları farklı hastalık belirtisine sahip olup ne kadar arzu etselerde buğday yada glutenli gıdaları tüketemezler. Bağırsak sistemlerindeki rahatsızlık onların yediklerini çıkartmasına neden olur. ince bağırsak hastalığı olan çölyak ince bağırsaklarındaki çalışmanın etkisidir.
Glutenin Zararları Nedir?
Yapılan araştırmaların sonucunda glutenin inflamasyona yol açtığı gösterildi. Bağışıklık sistemi, romatoid artrit, bağırsak hastalıkları, migren, depresyon, psikiyatrik hastalıklar, anemi, D vitamini eksikliği, kalp hastalıkları ve kanserinde glutenle yakından ilişkili olduğu hastalıklardır.
Glutensiz Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Burada değinilecek önemli bir nokta; glutensiz beslenmek buğdayın içinde bulunan gluten ve un başta olmak üzere karbonhidratı hayattan çıkarmak anlamına gelmemektedir. Buradaki önemli nokta ! Sağlıklı beslenme adına gluteni hayattan çıkarıp, bunun yerini glutensiz tam tahıllar, baklagiller ile doldurmaktır. Glutenli besinler basit karbonhidratların en tehlikelilerindendir.
Glutensiz diyetin sektördeki en etkin metodu Abrahamson Metodudur. Abrahamson Metodu sizin glutene karşı yeme arzunuzu sonlandırarak sağlığınıza kavuşmanıza destek olur. Glutene karşı Dünyanın en etkin uygulamasıdır.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Şişkinliği azaltır.
- Sindirim sorunlarını engeller.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Depresyon, anksiyete gibi ani ruh değişikliğinin görülme sıklığını azaltır.
Glutensiz beslemeyi seçenler için hayatı kolaylaştıracak beslenme önerileri nelerdir?
- Yemek yemekten korkmayın: Yemek yiyerek metabolizmanızın %35 fazla çalışmasını sağlarsınız.
- Öğün atlamayın. Atladığınız her öğün; uzun süreli açlığa yol açarak gün içerisinde kan şekerinizin düşmesine neden olacaktır.
- Hayvansal kaynaklı besinler yerine bitkisel kaynaklı besinleri tercih edin.
- Yiyecekleri pişirmek için fırında, ızgarada, buharda pişirmek, kaynatmak gibi, fazla yağın eklenmediği yöntemleri kullanın,Yağda kızartmalardan mümkün olduğunca uzak durun.
- Yüksek oranda yağ, doymuş yağdan zengin sosis, salam, sucuk, pastırma gibi gıdalardan kaçının. Yağda kızartmalar, şekerli gıdalar, kuruyemiş, kek, pasta ve sakatatlar gibi fazla kalori ve yağ içeren yiyeceklerden uzak durun.
- Süt, yoğurt ve peynir tüketmeye özen gösterin. Günde en az 3 porsiyon süt grubundan alın.
- Haftada 2-3 porsiyon balık, 2-3 porsiyonda kurubaklagil yemekleri tüketmeye özen gösterin.
- Günde birkaç kez glutensiz,tahıl grubu besinler (glutensiz ekmek, patates, pirinç gibi) tüketin.
- Günde 3-4 porsiyon çeşitli taze sebze ve meyveler tüketin. Taze sebze ve meyve tüketin, konservelerden kaçının. Vitamin içeriği tazelerde daha fazladır. Lifli sebzelere ağırlık verin.
- Gün boyunca su içmeyi ihmal etmeyiniz, yemeklerden önce 1-2 bardak su için.
- Yemeklerinizi yavaş yiyin iyi çiğneyin ve lokma aralarında çatalı elinizden bırakıp biraz bekleyin.
- Evde sadece masada yemek yeme alışkanlığı edinin. Televizyon seyrederken, yatakta ya da mutfakta değil.