Nikotin Yoksunluğu Nedir, Etkileri Nasıl Azaltılır ?

https://www.bepositive.com.tr/sigara-bagimliligindan-arinma-belirtileri-ve-yan-etkileri/

Nikotin yoksunluğu nedir etkileri nasıl azaltılır.

 

Nikotin Yoksunluğu Nedir ? 

Nikotin yoksunluğu sigarayı bıraktıktan sonraki süreçte yaşayabileceğimiz psikolojik etkenlerdir. Nikotin, psikolojik ve fiziksel bağımlılık yapan bir madde olduğundan birçok kişi sigara kullanımını bırakmakla ilgili sıkıntı çeker. Bunun fiziksel nedenlerinden  biri nikotin yoksunluğudur.  Peki nikotin yoksunluğu nedir; Alınan sigarayı bırakma kararı ile sigara tüketimine son veren kişinin vücudunda bulunan nikotin miktarı azalır ve bunun sonucunda kişi nikotin yoksunluğu çekmeye başlar. Nikotin yoksunluğu sebebi ile kişilerde fiziksel ve psikolojik birtakım sorunların oluştuğu gözlemlenir. Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından, 24 saat içerisinde görülen nikotin yoksunluğu belirtileri şunlardır;

  • Ruhsal durumlarda değişkenlik
  • Konsantrasyon kaybı, dikkat dağınıklığı
  • Anksiyete
  • Yorgunluk, uykuya eğiliminin artması veya tam tersi uykusuzluk çekme
  • huzursuzluk hali, hiçbir şeye karşı istek duymama
  • Sinirlilik, tepkilerde aşırılık, çabuk öfkelenme
  • Kalp atış hızında yavaşlama
  • iştahın artarak kilo alma eğiliminin artması

Nikotin Yoksunluğu Belirtileri

Nikotin yoksunluğu belirtilerinin şiddeti kişilere göre değişkenlik göstermektedir. Bu belirtiler yaklaşık olarak 3 hafta boyunca devam edebilir çünki nikotin kanınızdan 3 haftada çıkar. 

Sebze ve Meyve Tüketerek Vücudunuzu Nikotinden Arındırabilirsiniz!Vücudun Nikotin yoksunluğuNasıl Giderilir; Nikotin yoksunluğu duyduğunuz ve belirtilerin şiddetli olduğu dönemlerde meyve ve sebzelerden destek alabilirsiniz. Havuç,domates,salatalık,marul ve meyve gibi besinler tüketerek ayrıca bunun yanında basit egzersizler de yaparak nikotin isteğinizi bastırabilirsiniz. Düşük kalorili tüketeceğiniz besinler ile birlikte kilo kontrolünüzü de rahatlıkla sağlamış olursunuz. Isırgan otu, kivi, brokoli, portakal, havuç suyu, kara lahana, patlıcan,kereviz,fasulye, ıspanak , karabaş otu gibi besinlerin vücutta bulunan nikotini atma özelliği vardır. Sigarayı bırakma sürecinizde bu besinlerden bolca tüketerek ve en önemlisi tükettiğiniz su miktarını artırarak vücudunuzu nikotinden temizleyebilirsiniz.

Nikotin Yoksunluğu İle Baş Edebilmek İçin Alternatifler Nelerdir; Doktor ve sağlık personellerinin kontrolü altında kullanabileceğiniz Nikotin Sakızı, Nikotin Bandı, Nikotin Burun Spreyi, Bupropıon HCL(ilaç tedavisi) gibi tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsiniz. 

S M6 2

NİKOTİN YOKSUNLUĞU İLE BAŞ EDEBİLMEK İÇİN ALTERNATİFLER

10 MADDE

 

1- Sigara Bırakma Günlüğü

Nikotin yoksunluğuna yardımcı olmak için, Sigara bırakma günlüğü tutabilirsiniz. Sigarayı bırakma kararınızı güçlendirmenize yardımcı olabilecek değerli bir araçtır. Mücadele ettiğiniz anda size yardımcı olabilir ve aynı zamanda onu okuduğunuzda ne kadar ilerlediğinize ilişkin perspektif kazandırmanıza da yardımcı olabilir. Bırakma kararınızı, ve sigarayı bırakmanızın nedenlerinin bir listesi haline getirmeyi düşünün. En büyük, en belirgin nedenlerden en küçüğüne kadar, her madde önemlidir.

 

2- Bol Su için

Su, insan vücudunun düzgün çalışması için çok önemlidir. Vücut ağırlığımızın üçte ikisini oluşturur ve her hücre ve organ buna bağlıdır. Su olmasaydı, bir insan birkaç gün içinde ölürdü. Sigarayı bıraktığımızda, su genellikle nikotin çekilmesiyle birlikte gelen bazı rahatsızlıkları hafifletir:

Kabızlık

Öksürme

Açlık / yemek yeme isteği

Sigara içmek için istek

Su ayrıca kalıntı nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve kendinizi iyi nemlendirerek kendinizi daha iyi hissedersiniz. Bu sadece nikotin çekilmesinin rahatsızlıklarından geçerken yardımcı olabilir.

3- SAĞLIKLI BESLENİN

Sigarayı bıraktığımızda, vücudumuz biraz şok geçirir. Çoğumuz yıllardır günde sadece birkaç kez nikotin solumakla kalmıyor, aynı zamanda kimyasalların geri kalanını da sigara içiyoruz. Sağlıklı bir durum olmasa da, bedenlerimiz rejime alışkındı ve detoks duygusal bir şok değil, fiziksel bir şok olarak gelebilir. Nikotin yoksunluğu ile baş edebilmek için, vücudunuza ihtiyaç duyduğu beslenmeyi sağlayan yiyecekler yiyin. Şeker ve zararlı karbonhidratlardan uzak durun.

4- EGZERSİZ SPOR

Günlük rutininize bir tür egzersiz eklemek, hem nikotin çekilmenizde hem fiziksel sağlığınızı hem de ruh halinizi iyileştirecektir.

Egzersiz, bu süre zarfında yaygın olan ruh hali değişimlerini ve sigara içme dürtülerini kontrol etmenize yardımcı olur, çünkü endorfin salgılar, “iyi hissetme” hormonu.

Terlediğiniz için bir süre geçtiyse, sizin için yeni bir egzersiz programını engelleyecek herhangi bir sınırlama olmadığından emin olmak için doktorunuza danışın.

Yavaş başlayın. Son zamanlarda aktif değilseniz, günde birkaç kez 10-15 dakikalık bir yürüyüşle başlayın ve oradan çalışın. Kendinize karşı sabırlı olun ve çok erken yapmaya çalışmayın.

 

5- KENDİNİZİ ÖDÜLENDİRİN

Nikotin yoksunluğundan arınmak için, kendinizi ödüllendirin. Tütünü bırakmak zor bir iştir ve erken sigara içmeden tamamladığınız her gün bir zafer, sade ve basittir. Ek olarak, sigara içenler olarak, anlık memnuniyet beklemeyi öğreniyoruz ve bırakmanın başlangıcında bir tür günlük tedavi terapötik.

Ödülün büyük olması gerekmiyor, ancak kendinizi biraz şımartmış gibi hissetmenize yardımcı olacak bir şey olmalı.

Birkaç fikir:

Sıcak bir banyo yapın

İyi bir kitap okumak için sessiz bir köşe ve yalnız zaman bulun

Güçlü bir şekerleme yapın

Akşam yemeğini pişirmek için ailenin başka birine kaydol

Spor salonuna gidin

Çiçeklere bakın

6- DERİN NEFES ALIP VERİN

Sigara istekleri genellikle hızlı ve kuvvetli olur. Güçlü başlarlar ve üç ila beş dakika içinde yoğunluğu azalırlar. Sigara içmek için yoğun bir dürtü ile vurulduğunda panik yapmayın. Nefes almaya konsantre olmak için birkaç dakikanızı ayırın ve özlemi başarıyla havalandırabilirsiniz.

Derin nefes alma, kontrolden çıkma tehdidi taşıyan olumsuz bir zihniyeti durdurmanın hızlı bir yoludur. Bir an önce kullanabileceğiniz bir teknik geliştirmenize yardımcı olması için aşağıdaki makalelerdeki ipuçlarını kullanın. Sigara içmek için istek duyduğunuzda, hızlı hareket etmek istersiniz.

 

7- HOBİYLE İLGİLENİN

Bazen bir sigarayı isterken yapabileceğimiz en iyi şey, dikkatinizi farklı ve ilginç bir şeye yönlendirmektir. 10 kişiden dokuzu, dürtü birkaç dakika içinde kaybolur. Düşüncelerimiz hayatlarımızı renklendirir. Sizinkinin size gitmek istemediğiniz yerleri aldığını fark ederseniz, sorumluluk alın ve odaklanmanızı biraz dikkat dağıtarak değiştirin. Nikotin yoksunluğunda kurtulmak için ilk bir ay stresten uzak kalmaya çalışın.

8- DÜZENLİ UYUYUN

Sigarayı bıraktıktan sonra bu sisli, uyuşukluk hissi tamamen normaldir. Sigara içenler olarak, günde 20 ila 40 kez nikotin ve yaklaşık 7.000 başka kimyasal doz almaya alışkınız. Bu arzı olduğu gibi aniden kesmenin stresi, olduğu gibi sağlıksız olduğu için olağanüstü yorgun hissetmemize neden olabilir. Yorulduysanız ve gün boyunca idare edebiliyorsanız, güçlü bir şekerleme yapın. Gerekirse, normalden biraz daha erken yatın. Vücudunuz şu anda nikotin çekilmesinin etkilerini aşmak için çok çalışıyor ve bazı ekstra uykular size iyi gelecektir.

9- MOTİVASYON DESTEĞİ

Çevrenizde güçlü ve olumlu bir desteğiniz varsa, sigarayı kalıcı olarak bırakma taahhüdünüzün sürdürülmesi çok daha kolay olacaktır.

Arkadaşlar ve aile umarım bunun bir parçasıdır, ancak sigara içmeyi bırakmanın sizin için ne anlama geldiğinin derinliğini anlamayabilirler, özellikle de hiç sigara içmemişlerse.

Kararınız, yalnızca aynı hedeflere sahip başkalarının etrafında bulunarak hayal edebileceğinizden daha fazla desteklenecektir.

10- BU GÜNE YOĞUNLAŞIN

Hepimiz her şeyi düşünmek için çok zaman harcıyoruz, ama önümüzde olduğumuz gün. Dün, yarın veya sonsuza dek endişelenme. Eğer özlemle ya da korkuyla ileriye bakarsanız, bir daha asla sigara içememe duygularınızda kaybolursunuz.

Hayatınızdaki değişimi etkileme gücünüz her zaman burada ve şimdi yatıyor, bu yüzden manzaralarınızı bugün odaklayın ve bundan en iyi şekilde yararlanın. Sadece bugün için dumansız kalma yeteneğine sahipsiniz, değil mi? Tüm yapmanız gereken bu. Bebek adımları.

Nikotin bağımlılığından iyileşme, her seferinde bir gün meydana gelen kademeli bir salınım sürecidir. Kendinize karşı sabırlı olun ve iyileşmenin sizin için olduğu gibi gelişmesine izin verin. Yolculuğun tadını çıkarın ve bugünün değerli anlarını mümkün olan en iyi şekilde kullandığınızdan emin olun.

 

Call Now Button